Brave to rebuilt

Vandaag hadden we afgesproken om met de groep van Brave to Rebuild op pad te gaan. We werden ‘s ochtends verwacht bij een busstation in Kyiv, waar vandaan we met een groep van zo’n 60 jongeren (verdeeld over enkele bussen) naar twee locaties vertrokken waar vandaag gewerkt zou worden. In de bus raakte ik in gesprek met enkele jongeren en vroeg ik hoe dit initiatief voor hen begonnen was. Meerdere dagen per week trekken deze jongeren uit de Kyiv-regio er samen op uit om huizen te herbouwen vanuit de vrijwilligersorganisatie Brave to Rebuild. Ten noorden van Kyiv, in de steden Bucha, Irpin en omliggende dorpen, zijn namelijk veel huizen beschadigd geraakt sinds de Russische inval van vorig jaar. Als onderdeel van hun missie breken vrijwilligers huizen af, ruimen puin op, repareren beschadigde woonhuizen en sociale instellingen, zodat het leven weer kan worden zoals het was voor de vernietiging door de oorlog. Naast het verwijderen van puin en bouwwerkzaamheden verzamelt het initiatief ook humanitaire hulp en distribueert deze, waardoor mensen hun huizen kunnen herbouwen en de winter kunnen overleven. Bovendien repareren en leveren ze gebruikte fietsen uit heel Europa, zodat mensen in de kleine dorpen weer de weg op kunnen.

Aangekomen in het stadje Horenka, zo’n 30 km boven Kyiv, zag ik iets wat leek op de buitenmuren van een compleet verwoest huis. De bewoner van dit huis vertelde dat het huis aan het begin van de invasie beschadigd was geraakt tijdens een aanval van de Russen. Sindsdien woont hij in een klein schuurtje in de tuin. Na een kop thee en een koekje trokken de jongeren hun handschoenen aan en zetten ze hun helmen op. Hamers en scheppen werden verdeeld, zodat iedereen een taak had. Vol enthousiasme en motivatie gingen de jongeren aan de slag, en binnen no time ging de eerste buitenmuur tegen de vlakte. Terwijl de muren werden gesloopt, sorteerde een deel van de jongeren het puin zodat het straks gemakkelijk kon worden afgevoerd. Ondertussen drukte de eigenaar van het huis zijn dank uit naar de begeleiders die ervoor zorgden dat alles in goede banen verliep. Het moest wel lastig voor hem zijn geweest om te zien hoe zijn huis werd gesloopt.

Toen de vrachtwagen arriveerde om al het afval af te voeren, legde iedereen zijn werk neer. Het puin moest namelijk gesorteerd de bak in. De jongeren stonden in een rij en gaven alle stenen aan elkaar door, waarna het in de bak belandde. Langzaam maar zeker werd de stapel stenen kleiner en werd de grond weer zichtbaar. Zelf kon ik het natuurlijk ook niet laten om mee te helpen. Eenmaal bezig merkte ik dat het bijna therapeutisch was om met een breekijzer een muur omver te helpen. Het ging van ‘tussen het fotograferen door helpen’ naar ‘tussen het helpen door fotograferen’. De jongeren motiveerden elkaar enorm, en de onderlinge sfeer maakte het voor iedereen erg prettig om zijn of haar steentje bij te dragen aan de wederopbouw van Oekraïne.

Het is prachtig om te zien hoe deze jongeren, die zelf ook nare ervaringen hebben gehad in de oorlog, die voor sommigen al in 2014 begon, zich inzetten voor hun medemens. Dag in dag uit werkt de groep in wisselende samenstelling aan de wederopbouw van Oekraïne. In 14 maanden tijd is Brave to Rebuild uitgegroeid tot een organisatie met zo’n 2200 vrijwilligers. Ze hebben al meer dan 170 huizen en zo’n 130 appartementen weer bewoonbaar gemaakt, en hebben meer dan 270 families geholpen met de hulp van Brave to Rebuild. Ondertussen ligt de focus ook op het renoveren van 13 scholen in de Kyiv en Kharkiv regio’s, zodat kinderen in deze gebieden straks weer, ‘gewoon’, naar school kunnen gaan.

Buiten de steun van meerdere grote organisaties is elke vorm van hulp van harte welkom. Als u na het lezen van dit verhaal zelf ook een steentje wilt bijdragen, kunt u op de website van de organisatie meer informatie vinden over wat u kunt doen: https://bravetorebuild.in.ua/en.

Categories:
Date: